Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi preşedinta Senatului, Anca Dragu, au convocat o şedinţă comună a Parlamentului pentru joi la ora 16:00 în vederea citirii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, depusă de USR PLUS şi AUR.
De la ora 10:00 se vor reuni Birourile permanente pentru a stabili proiectului ordinii de zi şi a programului de lucru al şedinţei de plen reunit.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.
Până acum, introducerea în circuitul parlamentar a moţiunii de cenzură a fost blocată, după ce, în ultimele zile, patru şedinţe succesive ale Birourilor Permanente au fost boicotate de reprezentanții PNL și PSD.
Liberalii care susțin guvernul Cîţu au propus amânarea cu două săptămâni a dezbaterii moţiunii de cenzură, pentru verificarea autenticității semnăturilor care o susțin.
De asemenea, miercuri, Florin Cîțu a anunțat că va sesiza CCR în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.
Macedonia de Nord și România au remizat, miercuri, la Skopje, scor 0-0, într-un meci disputat în cadrul Grupei J a preliminariilor Campionatului Mondial din 2022.
Bilanţul echipei României în meciurile din septembrie este unul pozitiv, cu două victorii (2-0 cu Islanda în deplasare, 2-0 cu Liechtenstein acasă) şi un egal (0-0 cu Macedonia de Nord în deplasare), fără gol primit şi cu patru înscrise.
Luna viitoare, România va juca alte două meciuri în preliminarii, pe 8 octombrie, la Hamburg, cu Germania, iar pe 11 octombrie, cu Armenia, pe Stadionul Steaua din Bucureşti.
Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri seară că demisia sa din funcţie ar însemna că este de acord să arunce ”ţara în aer” în prag de iarnă.
Florin Cîţu a declarat miercuri seară că demisia sa din funcţie ar însemna că este “iresponsabil”, că este de acord să arunce ”ţara în aer” în prag de iarnă.
„Asta (n.r. demisia) ar însemna ca eu să fiu cel iresponsabil. Lumea trebuie să știe că atunci când pleacă premierul, pleacă guvernul. O demisie a premierului înseamnă că eu sunt de acord să arunc țara în aer, să fiu eu cel iresponsabil”, a spus Florin Cîțu pentru Digi24, potrivit Mediafax.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri seară, că este rolul Parlamentului să învestească un guvern, iar blocarea unei moţiuni de cenzură este neconstituţională.
Întrebat dacă îşi doreşte căderea guvernului condus de Florin Cîţu, Orban afirmă: ”Eu îmi doresc soluţionarea cât mai rapidă a crizei”.
Guvernul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de-o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că secretarii de stat ai USR PLUS au fost destituiţi miercuri seară.
Deciziile de eliberare din funcţie a unor secretari de stat de la mai multe ministere, din aparatul propriu al vicepremierului, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar şi de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au fost publicate în Monitorul Oficial.
”În acest moment putem să discutăm orice (…) portofoliile sunt acolo, nu le atinge nimeni, oamenii sunt acolo, bine, fără secretarii de stat, pentru că nu poţi să…”, a declarat premierul.
Zece persoane şi-au pierdut viaţa miercuri, 8 septembrie, și altele au fost rănite într-un incendiu declanşat într-un spital pentru bolnavi de COVID-19 din Macedonia de Nord, a anunţat ministrul Sănătăţii Venko Filipce.
Incendiul a izbucnit într-un spital construit la Tetovo, nord-vestul ţării, pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
Spitalul, o structură modulară, a fost construit anul trecut pentru tratarea pacienţilor cu COVID -19.
Macedonia de Nord, o ţară cu două milioane de locuitori şi cu servicii de sănătate fragile, înregistrează o creştere a numărului de contaminări cu noul coronavirus şi aproximativ 30 de decese zilnic.
Florin Cîţu a spus miercuri seara, la Digi24, că pentru a avea o monedă stabilă este nevoie de o guvernare stabilă.
„Eu vreau să vă aduc aminte că anul trecut spuneau că o să fie 5 lei, nu a fost anul trecut. Toţi cei care estimează cursul spuneau că o să fie 5, o să fie 5,4. În fine. Şi eu mă uit şi văd ceea ce se întâmplă. Pe de o parte, ştiţi bine, cursul valutar este determinat de piaţă. O perioadă ca aceasta,normal că induce volatilitate în ceea ce se întâmplă cu moneda naţională, o mare parte vine şi din ce se întâmplă la nivel internaţional. Dar, ca să ai o monedă stabilă, trebuie să ai o guvernare stabilă. Şi ca să ai o guvernare stabilă, trebuie să nu îţi dai jos propriul guvern”, a declarat premierul, la Digi24.
Cîțu a spus și că important este ca tendinţa de creştere a cursului valutar să nu continue.
Cetățenii străini care vor să se vaccineze anti-COVID în România o vor putea face contra cost. Tariful propus de Ministerul Sănătății este 150 de lei, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.
Proiectul de act normativ prevede și constituirea unei liste de unități sanitare, de spitale unde să existe această posibilitate, care să aibă deja cabinete de vaccinare împotriva COVID-19.
Banii au urma să fie încasați într-un cont separat deshis pe numele unității sanitare respective, iar apoi ei să fie vărsați în bugetul de stat.